Acneea este o afecțiune inflamatorie a pielii care afectează predominant acele zone în care se găsesc cele mai multe glande sebacee: fața, pieptul, umerii și spatele. Poate apărea la orice vârstă, însă adolescenții sunt cei mai afectați de această problemă ca urmare a intensificării activității hormonale specifice pubertății, activitate hormonală care stimulează secreția în exces a sebumului din glandele sebacee ale foliculului pilos. Acest sebum constituie „hrana” pentru microbii ce produc acneea.
Ca factori etiologici și favorizanți pot fi amintite tulpinile de stafilococi patogeni, Corynebacterium acnes, Propionibacterium acnes, hipersecreția de hormoni androgeni, dereglările tractului gastro-intestinal, hipovitaminoza, anemia, factorii ereditari, obiceiurile alimentare și dereglările metabolice sau utilizarea unor produse cosmetice neadecvate, dar și hipersecreția de sebum din foliculii piloși (mai ales la adolescenți), secreție care constituie „hrana” pentru agenții microbieni mai sus amintiți.
Leziunile provocate, apărute la nivelul epidermei, se manifestă prin apariția unor puncte negre, puncte albe sau coșuri la suprafața pielii. În unele cazuri, apar și leziuni mai profunde, denumite chisturi. Punctele negre sunt formațiuni mici, de culoare neagră, care apar ca urmare a acumulării unui amestec de seboree și celule moarte, care blochează porii. Punctele albe sunt mici protuberanțe apărute la nivelul pielii, de culoarea pielii sau albe, care apar ca urmare a blocării unor pori, care uneori conțin puroi. Chisturile sunt leziuni profunde care se formează fie imediat sub piele, fie mai în profunzime și conțin substanțe a căror consistență este fie lichidă, fie semi-solidă.
CEL MAI MODERN tratament este tratamentul cu laser al acneei active și tratamentul complicatiilor acneei, anume a cicatricelor postacneice.
Tratamentul acneei cu laser are următoarele obiective: scăderea secreției de sebum și înlăturarea retenției de sebum.
Scăderea secreției de sebum și respectiv înlăturarea retenției de sebum se realizează prin acțiunea directă, ce o exercită energia luminii laser asupra glandelor sebacee din foliculul pilos-rezervor al sebumului. Lumina laser acționează asupra fibrelor de colagen din componenta glandelor sebacee, contractându-le (colagenul are o formă spiralată care, atunci când se contractă, se scurtează, realizându-se micșorarea foliculului pilos-rezervorul sebumului). Drept consecință, obținem un folicul pilos mult mai mic ca volum, cu un conținut mic de sebum, conținut insuficient pentru dezvoltarea bacteriilor ce provoacă acneea (ca la persoanele sănătoase).
Se pot trata inclusiv cicatricile post-acnee cu ajutorul tratamentelor cu laser.
Fiecare pacient urmează un tratament cu laser personalizat în funcție de gradul acneei.